dimecres, 14 de novembre del 2012

Els raves es reprodueixen? Com?

Un cop ja hem treballat la planta,  començarem a relacionar el rave amb la resta d’éssers vius. Un bon començament seria preguntar-los als infants quins requisits han de complir tots els éssers per considerar-se vius.

A partir d’un debat entre els alumnes, i on participaríem per anar treien les idees més importants ens  agradaria arribar a la conclusió que tots els ésser vius  tenen unes funcions vitals en comú: RELACIÓ, NUTRICIÓ I REPRODUCCIÓ.

En aquesta entrada parlarem de com treballem la reproducció a través de la planta. Hi ha molts tipus de reproducció. Aquí podríem parlar de la diferencia entre una reproducció asexual i sexual.

En la reproducció asexual hi intervé un sol individu. Mitjançant aquesta reproducció s’obtenen individus idèntics entre si i idèntics als progenitors. En la reproducció sexual normalment hi intervenen dos individus que formen unes cèl·lules especialitzades anomenades gàmetes. Aquestes cèl·lules s’uneixen per mitjà de la fecundació per formar l’ou o zigot a partir del qual es formarà l’individu nou. Els essers que es formen per mitjà d’aquest tipus de reproducció són diferents entre si i diferents dels seus progenitors.
Un cop els nens haguessin entès la diferencia entre els dos tipus de reproducció ens centraríem en els tipus de reproducció de les plantes.  La reproducció asexual anomenada també reproducció vegetativa és la multiplicació de les plantes a partir d’un tros de la planta mare, ja sigui de les arrels, les tiges o les fulles.
Les plantes originades seran idèntiques a les originals. Les principals formes de reproducció asexual en vegetals són:

ESTOLONS 
Brot lateral més o menys prim que neix a la base de la tija de certes plantes herbàcies i que creix horitzontalment damund del sòl o subterràniament. Pot arrelar en els nusos i donar origen a nous individus.












TUBERCLES
Els tubercles són un tros molt engruixit de tiges subterrànies modificades per tal d’acumular substàncies de reserva, generalment un glúcid com el midó.
Com a tija que és, un tubercle té gemes axil·lars en els costats i en l’extrem.















BULBS
Òrgan, ordinàriament subterrani, constituït per una tija curta i engruixida, amb una gemma destinada a originar la tija aèria en donar-se les condicions adequades, i envoltada de fulles carnoses i riques en reserves, entre les quals hi ha altres gemmes, que originaran nous bulbs.







RIZOMES
Són tiges subterrànies gruixudes, de creixement horitzontal que produeixen rels adventícies. Són similars a les arrels però la seva estructura és la d’una tija.
Les arrels mostren unes gemmes amb capacitat d’originar llucs i esdevenir futures tiges.



Cap amunt emeten branques i cap avall arrels. Normalment els rizomes són propis de plantes vivaces que perden les parts aèries en l’estació desfavorable.


A PARTIR DE LES ARRELS
A partir d’algunes arrels també es pot formar una planta sencera.



Després d'haver treballat el tipus de reproducció asexual de les plantes començaríem a preguntar-nos a quin tipus de reproducció asexual pertany el rave... 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada